Talousasiat

Minkä verran sinulla on rahaa käytössäsi joka kuukausi? Seuraa menojasi. Pidä tulot ja menot tasapainossa. Tee itsellesi viikko tai kuukausi budjetti. Tilillä pitää olla rahaa, kun lasku erääntyy. Vertaa hintoja. Säästät selvää rahaa. Muista kuitenkin, että halvin ei ole aina paras. Harkitse ennen kuin ostat.  Ota luottoja harkiten ja vältä pikavippejä. Älä jätä laskuja maksamatta.

Nämä pitää maksaa: ruoka, sähkö (sähkösopimus), vuokra (vuokrasopimus), vuokravakuus, takuuvuokra, vesimaksut, nettimaksut (sopimus laajakaistasta tai siirtoilmoitus), kotivakuutus, huonekalut, sohvat, lakanat ja lautaset, harrastukset ja huvittelut, lääkkeet jne.

Budjettilaskurin http://www.nal.fi/

avulla voit laskea yhteen menosi ja tulosi. Alla on hyödyllisiä linkkejä talouden hallintaan.

http://muntalous.fi/  <- UUSI 2015!

http://www.martat.fi/rahat/laskut-on-maksettava/

http://www.martat.fi/rahat/talouden-suunnittelu/

http://www.martat.fi/rahat/saastovinkit/

http://www.nuortenlaturi.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/jyvaskyla/embeds/nuortenlaturistructure/12087_NuortenLaturi-Selviytyjat.pdf

 

ASUMISEN TUET

 

Tilanteesta riippuen voit saada asumistukea ja tietyin ehdoin toimeentulotukea

 

Yleinen asumistuki

Voit hakea Kelasta tukea asumiskustannuksiisi (vuokra, erikseen maksettavat vesi- ja lämmityskulut). Saamasi tuen määrä riippuu siitä, paljonko sinulla on tuloja ja omaisuutta.

http://www.kela.fi/yleinen-asumistuki

 

Toimeentulotuki

 

http://www.kuopio.fi/web/sosiaalipalvelut/sahkoinen-asiointi

 

ONGELMIA RAHA-ASIOISSA

Ota nopeasti yhteyttä pankkiisi tai siihen yritykseen, jolle olet velkaa ja yritä sopia velallesi uusi pidennetty maksuaikataulu. Kuopion talous- ja velkaneuvonta auttaa sinua talouden ja velkojen hoidossa. http://www.kuopio.fi/web/sosiaalipalvelut/talous-ja-velkaneuvonta